Fire av ti elever synes det er vanskelig å velge fag

7 06 2010

Fire av ti elever ved Sandvika Videregående er ikke fornøyde med fagvalg-ordningen. – Systemet er klønete, og mange er usikre på hva de skal velge. Flere føler også at de ikke får nok veiledning, poengterer Thomas Haug fra 1STD.

Nesten halvparten av elevene som ble spurt i undersøkelsen svarte at de synes det er vanskelig å velge fag. De fleste begrunnet påstanden med at det er vanskelig og på egenhånd skulle gjøre valg for en så lang periode, uten å vite godt nok hva de ulike fagene går ut på. Flere føler at noen av valgene blir nærmest overlatt til tilfeldighetene, og at det er lett å angre seg senere. Men det er ikke alle som deler denne oppfatningen. Johannes Skjernlie fra 3STA er en av de som mener at systemet er enkelt og oversiktlig og at det er noenlunde uproblematisk å velge riktig fag.

Hvordan velge riktig?

Det er altså delte meninger om ordningen, basert på erfaringer. Noen får det nemlig ikke helt som de har tenkt når de setter seg ned for å velge. For å sikre seg de fagene man ønsker er det nemlig noen få viktige punkter å huske på. Det aller viktigste er selvfølgelig å tenke nøye gjennom hva man aller helst ønsker å fordype seg i, slik at valget blir hundre prosent riktig. Punkt nummer to er å skape oversikt over hvilke fag som er satt opp på hvilke dager. – Det kan lett bli uønskede overraskelser om man ikke har sjekket ut på forhånd, og man kan i verste fall ende opp med å måtte velge bort et fag man har planlagt å ta, fordi det ligger på samme tidspunkt som et annet fag man har valgt, forklarer Tuva Kristiansen fra 1STA. Hun opplevde selv å måtte droppe et av fagene hun ville ha fordi et annet fag var på samme tid.  – Man måtte velge ett fag fra hver blokk, noe som gjorde at jeg måtte forkaste ett av ønskene mine. Men det er jo selvfølgelig svært forståelig at ikke alle kan få fagene de ønsker mest.

Hun er derimot svært fornøyd med oppfølgingen og informeringen, og konstaterer at det var nærmest umulig ikke å vite hva man skulle gjøre. I tillegg synes hun det var lett å finne noen å snakke med dersom det var noe hun følte seg usikker på.

Under fagvalget for elevene i første klasse i år, var psykologi det mest populære faget, med hele 87 søknader. Det neste faget på lista var markedsføring og ledelse, med 58 søknader. Rett under lå Internasjonal engelsk med 57 søkende. Vegard Nymoen fra 3STD mener at psykologi og markedsføring og ledelse var så populære fordi det er helt nye fag i år. – Mange elever synes det er spennende med nye temaer, og det er et stort antall elever som har et ønske om å studere et av disse fagene senere, forklarer han. Internasjonal engelsk derimot, er i følge ham så populært fordi det tross alt er verdens mest utbredte språk, og noe man virkelig trenger for å kunne studere i utlandet. Dessuten er det lurt å opprettholde engelskbruken, dette er nemlig et språk man får bruk for i de fleste sammenhenger. De tre neste fagene på lista var:

  • Fysikk med 55 elever som søkte
  • Kjemi med 41 elever som søkte
  • Samfunnsøkonomi med 30 elever som søkte
Reklamer

Handlinger

Information

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere like this: