Wag The Dog

7 06 2010

Anslag

 • Filmer mennesker som skynder seg mot rommet der hvor presidentens informasjonsansatte har møte. Presidenten blir beskyldt for å ha hatt et seksuelt forhold til en ung h4-jente. Vi ser en reklamefilm for presidentkandidaten Neal. Sangen som spilles under reklamefilmen handler om små jenter og gutter, og hinter til nyheten om at den daværende presidenten har hatt seg med en ung pike.

Presentasjon

 • Vi møter presidentens informasjons-ansatte, Conrad Brean og Winifred Ames som er bekymret for at skandalen om presidenten og h4-jenta skal ødelegge hans sjanse til å vinne valget og fortsette som president.

Konfliktopptrapping

 • Flere og flere nyhetssendinger prater om presidentens omgang med h4-jenta, og Conrad og Winifred finner ut at de må gjøre noe for å få folk til å glemme skandalen. De kontakter filmprodusenten Stanley Motss, og ber ham om hjelp. Sammen finner de ut at de kan lage en falsk krig for å trekke oppmerksomheten vekk fra den opprinnelige skandalen.
 • De bestemmer seg for å late som om USA har startet krig med Albania. De skal få folk til å tro det er en ordentlig krig, ved å lage en liten film om en albansk jente som flykter fra terrorister med en katt i armene.
 • De spiller inn filmen i all hemmelighet, ved hjelp av skuespillerinnen Tracy Lime. De lager også en sang om fred, ved hjelp av artisten Johnny Green.

Point of no return

 • De sender filmen om den albanske jenta på nyhetene, og gir ut sangen til Johnny Green. Nå er det ingen vei tilbake. De har laget en falsk krig, og nå må de fortsette å holde ryktet ved like fram til valget, som er om elleve dager.
 • Folk tror på filmen om den albanske jenta, og begynner å protestere i gatene. Men plutselig blir Conrad og Winifred stoppet av en ukjent mann. Det viser seg at han jobber i CIA, og de har funnet ut av at det ikke egentlig er krig i Albania. Men Conrad klarer å snakke dem ut av det. Nå må de sende en ny film, for å opprettholde ryktet om krigen.
 • De sender en film der en liten albansk jente gir en gave til presidenten. Presidenten legger så frakken sin over skuldrene til en gammel dame som fryser, og hun blir kjempeglad. De stiller presidenten i et godt lys, og fremstiller han som en veldig god mann.
 • Plutselig erklærer CIA krigen som slutt, og de kan ikke spille mer på ideen om krigen nå. Derfor må de finne på en ny ide. Stanley får den gode ideen å skape en krigshelt, som er etterlatt alene og forlatt etter krigen. De viser frem nyheten om den etterlatte krigshelten William Schumann, som Johnny Green også lager en sang til. Den kaller de for ”Old Shoe”.
 • William Schumann får masse støtte fra befolkningen i USA, men Conrad, Winifred og Stanley må bevise at William virkelig eksisterer, og ta han med tilbake i sikkerhet. Når de drar for å hente ham, viser det seg at det har oppstått en misforståelse. William Schumann er alt annet enn en krigshelt, han er en fange som har sittet i fengsel i tolv år, etter å ha voldtatt en nonne. Han er gal, og må ta medisinene sine hele tiden for å holde seg så nærme som mulig normal. Men de tar ham med likevel.
 • Det blir problemer med flyet, så de må nødlande. De etterlater William i et hus, før de drar for å skaffe noe å spise.

Klimaks/konfliktløsning

 • William er sexgal, og når han ser en dame i nabohuset skynder han seg ut og finner henne. Mannen til denne damen merker at det er noe galt, og skynder seg hjem for å se til henne. Når han oppdager at William er i ferd med å voldta kona hans, skyter han. Conrad og Winifred hører skuddet og skynder seg for å se hva som skjer. Når de kommer dit er de ikke sikre på om William er død, men så hører de plutselig et skudd til, og nå er han død.
 • Når de kommer tilbake til USA, har de med seg William Schumann i en kiste, og har en kjempestor begravelsesseremoni for ”krigshelten”. Alle tror på dem nå, og alt går bra til slutt. Eller?
 • Stanley Motss har ”produsert” hele krigen og vil ha creds for arbeidet. Derfor forteller han til Conrad at han har tenkt å gå ut til media og fortelle at det var han som gjorde det. Conrad sier da at dette vil koste ham livet, og at han ikke kan gjøre det.
 • Stanley sier at han vil gjøre det uansett, så når han går ut møter han en gjeng med menn som ber ham om å sette seg inn i bilen deres… Han blir drept.

Avslutning

 • Filmen slutter med begravelsen til Stanley.

De ulike rollene og budskapet

Helten i filmen

Helten i filmen? Jeg vil ikke egentlig si at noen av karakterene i filmen egentlig er helten. Men skal jeg velge den som er mest heltete, må jeg si Conrad. Han klarer å redde ryktet til presidenten, og når Stanley sier at han skal avsløre sannheten, gjør han det som må gjøres for å beskytte presidenten. Det kan vel diskuteres om det virkelig var nødvendig å gå så langt som å drepe Stanley, men alt for presidenten!

Hjelperne i filmen

Hjelperne i filmen er Winifred og Stanley (før han blir til en ”forræder”). De hjelper Conrad med å klare å beskytte presidentens rykte.

Hovedbudskapet

Jeg vil si at det finnes flere budskap i filmen, men hovedbudskapet må vel være at media styrer omtrent alt. Det er utrolig hva man kan få folk til å tro, hvis man har media som våpen. Et annet budskap i filmen er at alt er mulig, bare man jobber hardt nok for det. Det viser denne filmen veldig tydelig, ved at Conrad, Winifred og Stanley får til akkurat det de ønsker, og lurer en hel nasjon.

Reklame

Handlinger

Informasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: